Fråga 2020/21:2573 Förbud mot förnekelse av folkmord

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har klart och tydligt aviserat regeringens vilja att förbjuda förnekelse av Förintelsen. En avisering som har fått uppmärksamhet bland debattörer från yttersta vänstern till högern i svensk politik. Det är inte så konstigt. Vi är nämligen väldigt många som tycker att förnekande av Förintelsen är att betrakta som ren idioti och att de som de facto också förnekar denna fruktansvärda händelse är smått galna. Vi är dock också många som menar att man inte kan förbjuda dumhet – eller galenskap för den delen. Vi menar att den här typen av galenskap ska bemötas med fakta och argument snarare än förbud.

Att det här är en debatt som justitie- och migrationsministern vill ha är uppenbart. Sorgligt nog har vi sett hur regeringsföreträdare, inte helt sällan Morgan Johansson själv, har kommit att använda sig av insinuationer, absurda påståenden och till och med lögner i den politiska debatten i syfte att öka polariseringen i den svenska debatten. Man önskar smutskasta politiska motståndare och skrämma väljare från att rösta på oppositionen i svensk politik. Vidare ser vi hur ministerns egna parti, inte minst genom sitt ungdomsförbund, har otäcka band till renodlad antisemitism, varför det naturligtvis är smidigt att avfärda berättigad kritik med lagförslag som dessa.

Det finns dock ett antal frågetecken som är värda att lyfta mot bakgrund av detta förbud. Om det nu ska bli förbjudet att förneka Förintelsen, vilka andra folkmord är det okej att förneka och varför göra denna skillnad? Regeringen själv har, trots riksdagsbeslut, fortfarande inte erkänt folkmordet på armenierna i Osmanska riket. Är det legitimt eller inte att förneka de röda khmerernas folkmord i Kambodja, folkmordet i Rwanda, folkmordet i Srebrenica eller Saddam Husseins omfattande massmord på kurder?

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att förbjuda förnekandet av Förintelsen, och kommer ministern och regeringen i så fall att ta initiativ för att också förbjuda förnekande av Assyriska/syrianska folkmordet 1915 i Osmanska riket (Seyfo) eller andra folkmord?​