Fråga 2020/21:2571 Brott mot mänskliga rättigheter i Belarus

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det finns otaliga vittnesmål om åtal, frihetsberövande, hot och trakasserier från de belarusiska myndigheterna riktade mot medborgare och människorättsförsvarare i Belarus. OSSE:s byrå för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) har uttalat djup oro över rapporterna om de brott mot mänskliga rättigheter som drabbar tusentals fredliga demonstranter i Belarus.

Belarus har genom sitt medlemskap i OSSE förbundit sig att respektera rätten att i fred samlas och ge uttryck för åsikter. Verkligheten i Belarus visar på att detta ej respekteras, i stället sker massarresteringar, övervåld och oproportionerliga straff. ODIHR:s chef kräver att de olagligt fängslade personerna i Belarus omgående ska friges av myndigheterna.

Sverige är ordförandeland i OSSE under 2021 och har därför ett ansvar för att leda verksamheten inom OSSE och aktivt verka för att den europeiska säkerhetsordningen tillämpas och därmed att OSSE:s breda säkerhetsbegrepp respekteras av medlemsländerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stödja ODIHR i dess arbete för att Belarus politiska ledning ska respektera och tillämpa mänskliga rättigheter i enlighet med OSSE:s grundvalar?