Fråga 2020/21:2568 Fördrivning av palestinier från östra al-Quds (Jerusalem)

av Jamal El-Haj (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sheikh Jarrah är ett bostadsområde i palestinska östra al-Quds (Jerusalem) som länge har stått i centrum för världens uppmärksamhet. Området bebos delvis av palestinska flyktingar som tidigare fördrivits från de områden som enligt delningsplanen för det nuvarande Israel skulle ha tillfallit palestinierna. Det handlar alltså om flyktingar som nu fördrivs en andra gång. Fördrivningen har varit smygande och inleddes redan 2002. Israels högsta domstol har gett en sefardisk-judisk organisation rätt i sitt yrkande om att den ska ha köpt den omtvistade marken i Sheikh Jarrah år 1887, när al-Quds ingick i det osmanska imperiet.

Palestinska människorättsorganisationer i al-Quds skickade den 11 mars 2021 en appell till UN Special Procedures on Forced Evictions in East Jerusalem. De sex rapportörerna, inklusive den som rapporterar om brott mot mänskliga rättigheter på de områden som är ockuperade sedan 1967, uppmanas att uppmärksamma den fördrivning av palestinier som pågår. I strid mot internationell rätt tillämpas israelisk lagstiftning på ockuperat territorium och används för att fördriva palestinier och utöka israelisk närvaro i östra al-Quds. Egentligen handlar det om samma politik som bedrivs av bosättare på Västbanken, men här draperad i ”laglig” form.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ kan ministern ta bilateralt och i EU och FN för att försöka stoppa fördrivningen av palestinierna i Sheikh Jarrah och östra al-Quds (Jerusalem)?