av Angelika Bengtsson (SD)
till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
För några veckor sen gick Myndigheten för press, radio och tv ut med förslag till nya föreskrifter för mediestödet.
De nya föreskrifterna är skrivna för att försöka leva upp till mediestödsförordningen, med tolkningsbara kriterier.
Förslagen fick under remissrundan många aktörer inom branschen att höja rösten och varna för de föreslagna ändringarna. Skrivningen som mött mest kritik lyder enligt följande: ”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap.”
Förslaget möttes av kritik, bland annat från remissinstansen Tidningsutgivarna (TU) som menade att det är orimligt att ett myndighetsbeslut som inte kan överklagas ska kunna fastslå vad som är vilseledande eller felaktig information. Man kan fråga sig om det verkligen är upp till en statlig myndighet att avgöra vad som är kvalitet bland fria medier, och hur det ska fastslås vad som är vilseledande eller felaktig information.
Det gamla presstödet fungerade maskinellt, det vill säga utifrån tydligt mätbara kriterier, men sedan presstödet blev mediestöd har mer subjektiva element förts in. Nu får de nya föreskrifterna in trots massvis kritik från branschen. Godtyckliga värderingar av journalistik från en statlig myndighet är problematisk ur många aspekter, framförallt undergräver det mediernas oberoende.
Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:
Delar ministern samma oro för att kriterierna saknar substans och riskerar att bli godtyckliga?