Fråga 2020/21:255 Skydd av föreningslivet mot angrepp och infiltration

av Christer Nylander (L)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En förtroendevald i Djurgården Boxning har enligt medierna misshandlats svårt. Det finns indikationer på att det inträffade är en aktion för att påverka den föreningsdemokratiska processen och medlemsinflytandet i föreningen. Det har redan tidigare förekommit uppgifter om att föreningen varit utsatt för vad som misstänks vara försök från organiserad brottslighet att få inflytande i föreningen.

Jag begär inte att statsrådet ska kommentera denna händelse, men oavsett hur det förhåller sig i det enskilda fallet finns det anledning att uppmärksamma att det kan finnas intresse från kriminella aktörer att av olika anledningar försöka påverka, infiltrera eller rent av ta över idrottsföreningar. Om sådana försök sker i ökad skala får det stora konsekvenser för den ideella, medlemsdrivna och demokratiska idrottsrörelsen i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att analysera hoten mot den öppna föreningsdemokratiska idrotten, och vilka åtgärder avser man att vidta för att skydda föreningslivet mot angrepp och misstänkt infiltration från kriminella?