Fråga 2020/21:2549 Återbruk av icke förorenat bergmaterial

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I samband med större konstruktionsarbeten utvinns mycket berg, bergkross och grus som måste lagras. Vid pågående tunnelbanebygge i Stockholm har kostnaderna för att hantera stenmaterialet rakat i höjden, då det har klassats som avfall och därmed sorterar under avfallslagstiftningen. Det innebär krav på många och långa transporter samt att materialet har belagts med åtskilliga miljarder kronor i avfallsskatt, trots att det är tänkt att återbrukas senare i byggprocessen. Det är inte rimligt vare sig för miljön eller för samhällsekonomin.

Enligt uppgift råder också en osäkerhet om huruvida återbruk av stenmaterial ska klassas som avfall eller inte, då det till och med kan hanteras olika beroende på handläggande enhet hos länsstyrelserna. Sammantaget gör detta situationen ohållbar när det gäller att kalkylera för olika byggprojekt, varför klimatförbättrande infrastrukturprojekt kanske inte ens blir genomförda. Nyligen hörde jag samma problembild målas upp inför byggnation av järnvägssatsningen Ostlänken. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att bringa klarhet i klassificeringen och hanteringen av icke förorenat bergmaterial som ska återbrukas?