Fråga 2020/21:2546 Rättvis infrastrukturmedelstilldelning

av Saila Quicklund (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Människors möjligheter att bo och arbeta i hela Sverige förutsätter en god infrastruktur som skapar tillgänglighet och framkomlighet. Det är värt att framhålla att beräkningsgrunderna för investeringar i underhåll av vägar bör ta mer hänsyn till de olika näringarna och inte bara till befolkningsstorleken.

Jämtlands län har betydande basnäring i skog, jordbruk och även turism. Det är näringar i starkt beroende av framkomliga vägar. Många år av bristande underhåll i grundförstärkning och beläggning skapar problem, speciellt med bärighet på grusvägarna, som är mer påtagliga ute i skogslänen. Det är viktigt att detta tas i beaktande i fördelningen av Trafikverkets anslag. Jämtlands län har som exempel långt mycket mer länsväg och fler fordonskilometer i total vägbelastning än de andra länen. Trafikverket bör ta större hänsyn till detta i planering av framtida anslag.

Det som utmärker Jämtlands län är dess turism, som är starkt säsongsbunden. Länet har med sin skidturism en hög belastning speciellt under sportlov och påsklovsveckor men bygger också ut sin verksamhet till att bli mer säsongsberoende. Det är problematiskt om infrastrukturen i detta område i alltför hög grad anpassas efter genomsnittlig belastning över helåret.

Turismen, som under 2000-talet har ökat med nästan 100 procent, är betydelsefull, speciellt för Jämtlands län. Bristande framkomlighet och osäkra transporter för besökare riskerar att gå ut över konkurrenskraften för länet. Detta gäller för väg, järnväg och även flyg.

För att turismen ute i landet ska stå sig stark i konkurrens med andra, och för de olika näringarna som är starkt beroende av framkomliga vägar och järnvägar, är det viktigt att man i sina beräkningsgrunder för underhåll och investeringar i infrastruktur ser över möjligheten att ta större hänsyn till dessa faktorer. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skapa mer rättvisa förutsättningar gällande infrastrukturmedelstilldelning till våra län?