Fråga 2020/21:2542 Folkhälsomyndighetens pandemihantering

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 17 mars kom svaret på en skriftlig fråga (2020/21:2103) från undertecknad om Folkhälsomyndighetens komposition där ministern fick frågan hur hon såg på Folkhälsomyndighetens sammansättning beträffande ansvarsområden och expertis, och om vi kunde förvänta oss att ministern verkade för en förändring av detta. Denna fråga skickades till regeringen mot bakgrund av att den främsta expertisen sedan länge försvunnit från Folkhälsomyndigheten, vilket kan vara en bidragande orsak till Sveriges kompletta misslyckande rörande bekämpningen av covid-19.

Svaret från socialminister Lena Hallengren var nej. Statsrådet har också återkommande sagt att Folkhälsomyndigheten har varit välfungerande under pandemin, och detta trots att statistiken över döda och svårt sjuka talar sitt tydliga språk och trots omfattande kritik från respekterade och välmeriterade experter världen över.

Undertecknad ville därför i en ny skriftlig fråga (2020/21:2449) ha svar på vad socialministern menar när hon anser att myndigheten är välfungerande och hur ministern motiverar att inga förändringar är påkallade. Svaret på denna tämligen enkla fråga uteblev, när socialministerns skriftliga återkoppling publicerades den 14 april.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren återigen svara på frågan:

 

Vad i Folkhälsomyndighetens arbete under pandemin menar ministern pekar på att myndigheten är välfungerande, och hur motiverar ministern att inga förändringar är påkallade?