av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Än i dag ser vi hur Världshälsoorganisationen (WHO) fortsatt att förvägra Taiwan att bli inbjuden deltagare i World Health Assembly (WHA), och de nekas till och med rollen som observatör. Det innebär i korthet att en ledande, global organisation, vars främsta uppgift är att främja hälsa bland världens medborgare, stänger ute ett av de länder som varit mest framgångsrika i kampen mot covid-19. Att Taiwans deltagande i möten, mekanismer och tekniska möten relaterade till covid-19 fortfarande är starkt begränsat drabbar kanske inte främst Taiwan utan snarare övriga världen, som mister oerhört mycket kunskap och en sann vän av hälsofrämjande arbete.
Taiwan har sedan början av rådande pandemi varit villigt att dela med sig av sina erfarenheter av att bekämpa covid-19. Utöver det gedigna arbete som utförts i Taiwan har man bistått övriga världen med diverse utrustning som resten av världen saknat och försökte förgäves varna världen för viruset i ett tidigt skede samt bistå med sitt kunnande. Över 80 länder runt om i världen har fått alltifrån skyddskläder, kirurgiska masker och termometrar till testkit och skyddshandskar när det funnits en akut brist. Utöver detta har experter från Taiwan utbildat personal i hela världen och delat med sig av sin framgångsrika modell.
Trots sin uteslutning från WHO fortsätter Taiwan att aktivt bekämpa covid-19. Den 28 september hade endast 513 fall bekräftats i Taiwan, vilket visade att antipandemiska ansträngningar har haft strålande framgång. Tack vare en snabb reaktion och förberedelse är Taiwans fall per miljon och dödsfall mycket låga, och av en befolkning på 23,5 miljoner har enbart sju personer avlidit i covid-19 (annat kan man säga om Sverige). Taiwan rankades först bland 75 länder på tre stora index avseende folkhälsa, ekonomisk verksamhet och politik av Bloomberg Economics. Utöver framgång på hälsoområdet har landet visat sig bryta den generella trenden genom en stark ekonomisk utveckling med en positiv tillväxt.
Taiwan har tidigare deltagit i WHA som observatör åtta år i rad. Det bidrog proaktivt till det globala hälsoarbetet men stoppades av politiska skäl. Med tanke på vikten av Taiwans deltagande i WHO för internationellt hälsosamarbete och global styrning bör det ligga i allas intresse att Taiwan tillåts delta vid WHO:s möten, mekanismer och aktiviteter, men framför allt är det en fråga om rättvisa. Det finns ingenting rättvist med att utesluta 23,5 miljoner invånare i ett demokratiskt och framstående land som Taiwan.
Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:
Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att WHO ska släppa in Taiwan i gemenskapen, och vilka ansträngningar kan vi förvänta oss från ministern i syfte att öka Taiwans möjlighet till deltagande?