Fråga 2020/21:2530 Övergrepp på civila i Tigray

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Omkring 2 000 människor har identifierats efter att ha dödats i massaker i Tigray. Våldet mot civila i området har nått fruktansvärda höjder, och hur många som faktiskt har dött är det ingen som vet. Den medicinska hjälporganisationen Läkare Utan Gränser har tidigare rapporterat att över 100 hälso- och sjukvårdsmottagningar har vandaliserats och förstörts. Situationen för människor på landsbygden är särskilt utsatt där brännande av jordbruksland och dödande av boskapsdjur riskerar att skapa svält, och svårigheter för biståndsorganisationer att nå ut leder till ännu mer mänskligt lidande.

Utöver detta används sexuellt våld som vapen. Kvinnor och flickor i Tigray vittnar om hemska övergrepp som begås. Amnesty International och Human Rights Defenders har meddelat om en explosion av sexuellt våld. Enligt FN har fem hälsokliniker i Tigray rapporterat över 500 våldtäkter. Mörkertalet misstänks vara omfattande på grund av stigma och brist på hälsovård. 

Den etiopiska regeringen har hävdat att den militära operationen är strikt riktad mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Premiärminister Abiy Ahmed har också meddelat att Eritrea ska dra tillbaka sina trupper från Tigray, efter att först ha förnekat deras närvaro. Men det som sker är inte enbart strider mellan arméer, miliser och paramilitära grupper, utan inkluderar även attacker mot den civila befolkningen där sexuellt våld används som vapen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter ska tillsammans med Etiopiens människorättskommission utföra en tre månader lång utredning av vilka övergrepp som har begåtts mot civilpersoner från samtliga parter i konflikten.

Med tanke på att Abiy Ahmed har fått Nobels fredspris och att Etiopien länge varit en mottagare av svenskt bistånd har Sverige en viktig roll för att uppmärksamma det fruktansvärda sexuella våld som måste brytas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern att verka för att sexuella övergrepp och andra övergrepp mot den civila befolkningen i Tigray ska upphöra och de ansvariga ställas till svars?