Fråga 2020/21:2524 Barns delaktighet i Sveriges krisberedskap

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Barns delaktighet är ett verktyg för att säkerställa barns rättigheter, enligt barnkonventionen. Det innebär dock inte att barn per automatik ska ha direkt påverkansrätt över ett beslut eller bära ett ansvar för beslutets utgång. Barns delaktighet handlar snarare om att stärka upp själva beslutsprocessen. I Barnombudsmannens rapport om barnkonventionen som lag under en samhällskris pekar man på att det i samtal med barn framkommer att när genomgripande åtgärder vidtas utan att de har förankrats bland barnen är acceptansen för och lojaliteten med åtgärderna svagare.

Att barn ska erbjudas tillgång till information kan uppfattas som en självklarhet för delaktighet i alla former av beslutsfattande. Ett framgångsrikt delaktighetsarbete kräver att barnet har fått relevant information och att informationen är anpassad till barnets ålder, mognad och förutsättningar i övrigt. I rapporten redovisar man att många av de barn man har pratat med vill bidra på ett meningsfullt sätt till samhället och i de åtgärder som vidtas för att stoppa smittspridningen. Dock vittnar barnen om brister i information, processer och återkoppling.

Beslut som tagits för att minska smittspridningen av covid-19 har medfört allvarliga konsekvenser för barn på kort och lång sikt. Det är hög tid att dra lärdomar av pandemin och de konsekvenser som den medför för barnen, som har blivit alltmer lidande. Barns rättigheter under pandemin har fått stå tillbaka.

Behovet av tydlig information och tydliga processer kan antas vara särskilt stort under en kris. Vid händelser som allvarligt påverkar samhällets funktion behöver barn få tillgång till information som är anpassad till dem utifrån ett tillgänglighetsperspektiv. För att barn ska kunna tillgodogöra sig samhällsinformationen och för att informationen ska vara anpassad på rätt sätt bör barn själva involveras i processen att ta fram information riktad till dem.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att se över barns deltagande i frågor som rör samhällsinformation och krisberedskap?