Fråga 2020/21:2523 Barnkonventionens efterlevnad under en kris

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Barnkonventionen ska efterlevas även under en kris, och samhället måste bli bättre på att se till att denna lag följs för att kunna stärka och skydda barn som redan befunnit sig i utsatthet. Barnkonventionen har fyra grundprinciper som utgör konventionens grundläggande värderingar:

Dessa fyra grundprinciper är inte mer ”värda” än de övriga rättigheterna i barnkonventionen, men kan ses som grundpelare utifrån vilka de övriga rättigheterna ska tolkas.

Beslut som tagits för att minska smittspridningen av covid-19 har medfört allvarliga konsekvenser för barn på kort och lång sikt. Barns rättigheter under pandemin har fått stå tillbaka. Skyddsnätet har brustit. Vissa brister har varit kända före covid-19-krisen, andra har framhävts tydligt under krisen medan andra brister har uppstått i och med krisen. Det är hög tid att dra lärdomar av pandemin och de konsekvenser som den medför för barnen som har blivit alltmer lidande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att barnkonventionen efterlevs under en kris med tanke på de negativa konsekvenser som framkommit under covid-19-pandemin?