Fråga 2020/21:2521 Korrekt myndighetsinformation

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I fråga efter fråga har vi kunnat konstatera att Folkhälsomyndigheten har haft fel under pandemin. Vi har återkommande fått se exempel på hur den i tysthet ändrat information på sin hemsida, hur myndighetspersoner raderat mejl och hur man konsekvent tonat ned olika risker. Det finns uppenbara skäl till varför de redan så otydliga budskapen från myndigheten kommit att bli än otydligare.

Så har vi också det här med strategi. Regelbundna tecken tyder på att herd immunity (flockimmunitet) har varit en central och viktig aspekt i myndighetens diskussioner. Även om socialministern konsekvent förnekar att det skulle finnas en sådan tanke i den svenska så kallade strategin (som hon plötsligt säger inte ens existerar) går det inte att förneka att experter från hela världen förknippar Sveriges vägval under pandemin med just flockimmunitet. Utdrag ur korrespondens mellan Sveriges statsepidemiolog och ledande företrädare för Storbritannien, som öppet haft en initial flockimmunitetsstrategi, visar vilken roll den svenske myndighetspersonen hade i att försöka påverka Storbritanniens vägval. Han lyckades dock inte, och britterna bytte strategi (från mitigation till suppression) då de insåg faran med herd immunity.

Otydligheten blir som sagt inte mindre över ett år efter att Sverige drabbades av detta fasansfulla virus. Sveriges Radio har i en ny granskning kunnat konstatera precis det vi är många som återkommande har sagt: Folkhälsomyndigheten har lämnat felaktiga uppgifter till allmänheten, och myndigheten har aktivt underdrivit allvaret i pandemin. När smittspridningen i höstas ökade med hela 35 procent på bara en vecka (enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik) så beskrev statsepidemiologen ändå smittspridningen som ”en liten försiktig ökning”. Myndigheten bedömde märkligt nog att ökningen ändå skulle stabiliseras. Antagandet var att de svaga rekommendationer som utfärdats ansågs följas av allmänheten, vilket inte heller stämde då Telia, MSB och Novus tydligt indikerade att folk följde rekommendationerna allt sämre.

Trots regeringens kopiösa misslyckande med pandemihanteringen har socialministern fortsatt att lyssna till Folkhälsomyndigheten som hon sagt sig ha förtroende för.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern för avsikt att vidta några åtgärder för att säkerställa att den information som lämnas från myndigheterna inom ministerns ansvarsområde är korrekt​?