Fråga 2020/21:2520 Regler för coronastöd

av Markus Wiechel (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I dag har Småföretagarnas Riksförbund släppt rapporten De företagsamma som sorgligt nog visar att Sverige upplevt en massiv utslagning av företag under 2020. Rapporten visar att hela 8 procent av landets jobbskapande små och medelstora företag hade slagits ut fram till oktober 2020 och att antalet företagsamma (ett mått framtaget av riksförbundet för att mäta antalet aktiva små och medelstora företag i olika delar av Sverige) hade minskat med 26 600. Det stora problemet är således att välfungerande småföretag aldrig har fått den hjälp de behövt under pandemin, just för att coronastöden aldrig nått dem.

Att staten inte kan leverera i en kristid som den vi befinner oss i kan ha förödande konsekvenser för enskilda individer som ser sitt livsverk braka samman. Det kan också ha långsiktiga konsekvenser då det uppenbarligen bidrar till ökad arbetslöshet.

Småföretagarnas Riksförbund är tydliga med sin kritik gentemot Tillväxtverket. De menar att myndigheterna fokuserar på att följa otydliga lagar och regler i stället för att hjälpa företag att överleva och att denna prioritering också har ett högt pris av stress, oro och psykiskt lidande.

Myndigheternas och i grund och botten regeringens oförmåga (eller ovilja) att hjälpa och stötta småföretagare måste brytas. Mot bakgrund av att ekonomiskt stöd till företag faktiskt bör ses som en investering lär även regeringen se detta som viktigt att tillhandahålla. Problemet är således att stöden inte kommer företagare till handa då byråkratin sätter käppar i hjulet.

Enligt Småföretagarnas Riksförbund förefaller flera av de regler för stöd som finns vara mycket kortsiktiga och ogenomtänkta.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till att förändra reglerna för utbetalning av stöd till företagare i syfte att minska byråkratin, och vilka övriga åtgärder avser ministern att vidta för att bistå företagare under pandemin​?