Fråga 2020/21:2519 Myndighetsuppdrag utifrån regeringens förslag till ANDTS-strategi

av Pia Steensland (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kristdemokraterna vill att alla människor ska kunna växa upp och leva utan risk att skadas på grund av eget eller andras bruk av ANDTS-produkter. Ett tydligt politiskt ledarskap och en ändamålsenlig ANDTS-strategi är avgörande för att arbetet som syftar till att nå det målet ska vara framgångsrikt.

Den 22 mars överlämnade regeringen proposition 2020/21:132 En förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025.

Regeringen skriver i den aktuella propositionen att ”syftet är att ange mål och inriktning för hur samhällets insatser inom området ska genomföras, samordnas och följas upp under strategiperioden 2021–2025”. Kristdemokraterna anser att regeringens förslag på en ny ANDTS-strategi inte lever upp till det som krävs för att uppfylla syftet och har kommit till slutsatsen att den aktuella propositionen bör avslås.

I Kristdemokraternas motion (2020/21:3952) följs avslagsyrkandet upp med konkreta yrkanden kring vad vi anser behövs prioriteras för att strategin ska bli ett effektivt och konkret verktyg för att proaktivt och långsiktigt stärka och intensifiera arbetet inom ANDTS-området på alla nivåer. Detta inkluderar exempelvis ett tydliggörande av innebörden och den politiska tolkningen av det övergripande målet av ANDTS-strategin, återinrättande av en samordningsfunktion för ANDTS-frågor vid Regeringskansliet, en starkare prioritering av det civila samhällets insatser inom område och inte minst ett inrättande av ett nationellt kompetenscentrum för ANDTS-prevention.

Regeringens proposition med förslaget att riksdagen ska godkänna vad regeringen föreslår om en förnyad strategi för politiken avseende alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar 2021–2025 och dess övergripande mål (avsnitt 4.1) ska de kommande veckorna behandlas i socialutskottet. Kristdemokraterna har noterat i de inkomna följdmotionerna till den aktuella propositionen att det är flera partier som har framfört skarp kritik mot förslaget till ny strategi och att det inte bara är vårt parti som förslår att strategin ska avslås. Vi kommer under beredningen av ärendet i socialutskottet därför arbeta konstruktivt för att försöka nå majoriteter kring förslag som skulle bidra till en förbättrad ANDTS-strategi som präglas av ett långsiktigt och uthålligt perspektiv utifrån tillgänglighetsbegränsningar och effektiva preventiva insatser men också vård- och behandlingsinsatser.

Det aktuella betänkandet beräknas debatteras i kammaren den 14 juni, och riksdagens beslut kring ett eventuellt godkännande av regeringens förslag till strategi är planerat till den 15 juni.

Den 8 april presenterade dock regeringen i ett pressmeddelande att de redan nu ger centrala myndigheter på ANDTS-området (Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och länsstyrelserna) i uppdrag att påbörja arbetet med den förnyade strategin när det gäller politiken för ANDTS.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern, baserat på den kritik som har inkommit till riksdagen genom olika partiers följdmotioner om propositionen med regeringens förslag till ny ANDTS-strategi, att det vore rimligt att riksdagen hade godkänt strategin innan regeringen gav myndighetsuppdrag kring att påbörja arbetet med den nya strategin?