Fråga 2020/21:2513 Våldet mot civila i Etiopien

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Journalisterna Jenny Nordberg och Magda Gad har under flera dagar rapporterat om inbördeskriget i Etiopien. De skildrar fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen där bland annat regeringsstyrkor systematiskt utsätter män, kvinnor och barn för grova sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp och sexuellt våld är aldrig rätt, men när staten använder det som en del av krigföringen skapar det ännu grövre sår då den som utsätts inte har någon att vända sig till för att få upprättelse i efterhand.

Det internationella samfundet måste agera för att stoppa allt våld mot kvinnor och barn. Det som nu sker i Etiopien är djupt upprörande och kan i många stycken jämföras med hur IS tidigare agerade i Mellanöstern. Tyvärr är våld mot civilbefolkningen ett vanligt ”vapen” i inbördeskrig. Det måste därför fördömas och motverkas vid varje enskilt tillfälle oavsett vem eller vilka folkgrupper som drabbas.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt tänker ministern arbeta i internationella sammanhang som FN och EU för att få stopp på övergreppen i Etiopien?