Fråga 2020/21:2511 Attacker mot fria medier i Hongkong

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 12 april angrep fyra inkräktare tryckeriet för The Epoch Times i Hongkong som funnits sedan 2006. Med vad som liknar släggor förstördes tryckutrustning och datorer, samtidigt som man hällde byggdamm och smuts i hela tryckeriet och stal en dator.

Det är inte första gången nämnda tryckeri har drabbats av en attack, utan allvarliga attacker har hänt hela fyra gånger tidigare. I november 2019 satte exempelvis fyra förövare, som till dags dato fortfarande inte har gripits, eld på två tryckpressar. Den attacken ledde till kritiska uttalanden från såväl Reportrar utan gränser som Kommittén för att skydda journalister och The Foreign Correspondents' Club, Hong Kong (men även en rad högt uppsatta internationella politiker).

The Epoch Times har utmärkt sig för att trots ökat tryck sedan den kinesiska kommunistdiktaturen tog över kontrollen av staden ha fortsatt att verka för en fri och oberoende journalistik. Även om den nya så kallade säkerhetslagen har avskaffat mycket av Hongkongs autonomi (inte minst press- och åsiktsfriheter) har tidningen varit en viktig kraft.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att skydda och stärka oberoende och fri journalistisk i inte minst auktoritära länder, och kan vi mot bakgrund av regeringens demokratifrämjande arbete förvänta oss att ministern agerar efter den senaste attacken mot Epoch Times i Hongkong?