Fråga 2020/21:251 Förändringar i planering av infrastruktur

av Lotta Olsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under coronapandemin som fortfarande pågår har mycket förändrats. Hela vårt levnadssätt har förändrats, och vi vet inte hur länge detta kommer att pågå. Vårt arbetsliv, vårt sätt att umgås, vårt sätt att semestra och därmed vårt sätt att resa har radikalt förändrats, eller rättare sagt inskränkts.

Vi uppmanas att vara restriktiva med att umgås med andra, inte resa i onödan och verkligen tänka efter om semesterresan bör göras.

Allt detta gör att hela vårt sätt att använda infrastruktur ser annorlunda ut. Vi reser mer med bil än kollektivtrafik mot vad vi brukar göra och vi använder flyget bara då vi absolut måste.

Nu pågår en diskussion om att lägga ned Bromma flygplats utifrån denna förändring, som om förändringen inte bara skulle vara temporär utan permanent.

Alla infrastruktursatsningar är långsiktiga, och därmed måste också planeringen vara långsiktig. Hur behovet av transporter ser ut efter coronapandemin är svårt att sia om, varför jag ställer denna fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över de förändringar som skett inom transportsektorn till följd av coronapandemin i syfte att förändra investeringar utifrån de nya förutsättningarna?