Fråga 2020/21:2493 Den svenska gränsstängningen och Bornholm

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

97 procent av all persontransport mellan det danska fastlandet och Bornholm går via färjeförbindelsen Ystad-Rönne. Två dagar innan julafton 2020 stängde Sverige gränsen mot Danmark. Stängningen skedde utan att statsrådet hade kontakt med danska regeringen trots de stora negativa konsekvenserna för Danmark generellt och för trafiken mellan Bornholm och resten av Danmark specifikt.

Det rådde först stor osäkerhet över om transittrafik till och från Bornholm skulle tillåtas. Den danska transportministern Benny Engelbrecht fick kontakta den svenska sidan för att därefter komma till slutsatsen att det inte var möjligt för danskar att ta sig till sina hem eller arbeten på Bornholm via Ystad. Då stängdes även färjelinjen mellan Ystad och Rönne.

Bornholm har 40 000 invånare där många är beroende av transittrafiken via Sverige.

”Det är två dagar före jul och beslutet berör många människor som behöver komma fram och tillbaka … Det är vår livsnerv för att kunna komma till fastlandet. Det är via färjan som vi skickar våra passagerare till Rigshospitalet. Det är en massa arbetskraft som åker fram och tillbaka till Köpenhamn via färjan. På det sättet är det vår livsnerv som blir avskuren över natten.” - Den dåvarande kommunstyrelseordföranden för Bornholms kommun Winni Grosbøll i samband med gränsstängningen.

Det var lätt att få uppfattningen att regeringen hade glömt bort att Bornholm fanns söder om Sverige.

Resande till och från Bornholm var förvisade till att flyga eller åka färja via Köge, något som tar sex timmar. Trots att Danmark satte in extra flyg och färjor finns inte kapaciteten att med kort varsel ersätta all den trafik som går via Ystad. Efter påtryckningar från Centerpartiet och den danska regeringen valde dock Sverige att tillåta viss transittrafik genom Skåne till Bornholm.

Den svenska gränsstängningen har dock orsakat bestående skada. I Danmark pågår nu en debatt om att bygga ut kapaciteten på trafiken mellan det danska huvudstadsområdet och Bornholm för att inte vara beroende av trafiken via Sverige, eftersom det inte går att lita på att Sverige inte stänger av denna trafik. En farhåga undertecknade lyfte i samband med gränsstängningen.

Den danska regeringen har nyligen presenterat en infrastrukturplan som uttryckligen nämner den svenska gränsstängningen och behovet av att undersöka möjligheterna till alternativa transportrutter mellan Bornholm och det danska huvudstadsområdet.

”Den svenske grænselukning har imidlertid vist, at denne rute har en række svagheder i forhold til mobiliteten til og fra Bornholm. Regeringen ønsker at undersøge mulighederne for alternative transportmuligheder mellem Bornholmog det øvrige Danmark for derved at skabe en bedre sammenhæng mellem landsdelene” - Danmark fremad – Infrastrukturplan 2035

För Ystad, Skåne och Sverige skulle en nedlagd eller kraftigt begränsad trafik till och från Bornholm innebära stora förluster. Ystad kommun har nyligen investerat över en miljard i att bygga ut hamnen för att delvis kunna möta den, åtminstone tidigare, väntade trafikökningen till och från Bornholm. Bornholmslinjen har investerat i världens största katamaran som enligt plan ska trafikera mellan Ystad och Bornholm från och med nästa vår. Förutom ett stort intäktstapp för kommunen skulle en nedlagd eller begränsad trafik mellan Ystad och Bornholm innebära ett minskat utbyte mellan Sverige och Danmark med färre danskar som tar vägen via Skåne och under resan handlar i butiker och besöker restauranger. Färre danskar i Skåne innebär ett intäktstapp för skånsk besöksnäring. Trafiken mellan Danmark och Ystad är också mycket viktig för finansieringen av Öresundsbron. Därtill kommer den starka historiska kopplingen mellan Skåne och Bornholm som riskerar att försvagas.

Den svenska regeringen borde ge sitt stöd till Skåne och Ystad genom att tydligt signalera att trafiken till och från Bornholm via Sverige inte är hotad och genom att tillsammans med den danska regeringen hitta sätt att lösa gemensamma kriser utan plötsliga stängningar av gränsen som drabbar människor och företag i gränsregionerna.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Hur ämnar statsrådet agera för att säkra att färjetrafiken mellan Ystad och Bornholm inte stängs till följd av regeringens agerande?