Fråga 2020/21:2492 Utländska hot mot svenska journalister

av David Josefsson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en artikel i Expressen den 9 april berättar den svenske journalisten Jojje Olsson att han fått hotmejl från Kinas ambassad i Stockholm. I mejlet anklagar ambassaden journalisten bland annat för att sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet i och med sin rapportering om Kina.

Mejlet avslutas med ett direkt hot: ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”.

Reportrar utan gränsers ordförande i Sverige konstaterar i artikeln att hotet är så allvarligt att det borde vara grund för en polisanmälan. Eftersom mejlet är skickat av ambassadpersonal faller dessa dock under diplomatisk immunitet.

Reportrar utan gränser konstaterar vidare att regeringen bör lägga i en ny växel i det diplomatiska hanterandet av Kina.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att garantera att svenska journalister ska kunna arbeta obehindrat utan att ta emot hot från utländsk ambassadpersonal baserad i Stockholm?