Fråga 2020/21:2490 Donationer som undergräver Sveriges demokrati och grundläggande friheter

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Islamistiskt och högerextremistiskt motiverad terrorism bedöms utgöra det främsta terrorhotet mot Sverige. Inom dessa miljöer kommer det under 2021 att möjligen finnas ett fåtal personer som utvecklar avsikt och förmåga att utföra ett terrorattentat i Sverige. Detta konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin helårsbedömning för 2021 som presenterades 29 mars. Terrorhotnivån i riket ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

Den våldsbejakande islamistiska miljön är sannolikt den extremistmiljö i Sverige som tar emot mest ekonomiskt stöd från utlandet skriver NCT. Det sker även fortgående insamling av pengar i Sverige till stöd för våldsbejakande extremism i Sverige och terrororganisationer utomlands.

I Danmark har regeringen beslutat om en ny lag som ska sätta stopp för ”antidemokratiska donationer”. Lagens syfte är att motverka att fysiska och juridiska personer, innefattande utländska statliga myndigheter och statliga organisationer och företag, undergräver demokrati och grundläggande friheter och mänskliga rättigheter i Danmark genom donationer.

Lagen innebär i korthet att utlännings- och integrationsministern enligt en viss ordning kan sätta upp demokratiskadliga fysiska och juridiska personer på en så kallad förbudslista. Den som inom en tolvmånadersperiod tar emot donationer som överstiger 10 000 danska kronor från någon på listan ska returnera pengarna. Straffet för att ta emot sådana donationer och för att inte returnera dem är böter.

De är konstaterat att det även i Sverige förekommer att trossamfund tar emot pengar från länder i Mellanöstern, men någon officiell siffra på stödets omfattning finns inte.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir därför:

 

Avser ministern att ta några ytterligare initiativ, exempelvis i form av ett lagförslag, för att förhindra att donationer går till moskéer som finansieras av länder och aktörer som anses motarbeta demokratin?