Fråga 2020/21:2487 Försäkringskassans handläggning

av Emma Ahlström Köster (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringens misslyckade politik rörande Försäkringskassan har undgått få. Trots att regeringen suttit vid makten i snart sju år, och trots flertalet rapporter under lång tid kring myndighetens bristfälliga arbete, tycks problemen fortgå.

Bland annat har det på senare tid riktats kritik mot att det förekommer fusk som uppgår till mångmiljonbelopp, om att människor ”faller mellan stolarna” och om att rättssäkerheten och likställigheten vid avslagsbeslut är bristfällig. Enligt Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har Försäkringskassan misslyckats med att uppfylla sin utredningsskyldighet i hela 11 procent av fallen.

Därtill har jag fått ta del av ett stort antal hjärtskärande historier om människor med funktionsnedsättning eller nedsatt arbetsförmåga som sitter fast i ett livslångt bidragsberoende.

Sammantaget påvisar detta en direkt ovärdig situation för Sverige, och ytterst är regeringen ansvarig. Fusket måste åtgärdas, och den som är sjuk måste få den ersättning personen är berättigad till. Samtidigt måste systemet reformeras så att incitament skapas för människor att anstränga sig, givetvis utifrån sina egna förutsättningar.

Listan på de problem som behöver åtgärdas inom Försäkringskassan är lång.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka reformer avser statsrådet att prioritera i fråga om Försäkringskassan under återstoden av mandatperioden?