Fråga 2020/21:2486 Tillväxtverkets handläggning

av Katarina Brännström (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Tillväxtverket har fått mycket kritik under lång tid för sin hantering av de olika coronastöden till drabbade företag. Regelverket för att kontrollera har varit snårigt, och processerna är svåra att klara för dem som ansöker och överklagar. Exempelvis har jämförelsemånaden varit fel. Företagare har blivit utan stöd, trots att de troligen borde ha fått det, medan andra har fastnat i systemen och fått vänta oacceptabelt länge på beslut. Förvaltningsrätten har i många fall konstaterat att verket inte följt lagen, men de som fått rätt i domstol har inte fått stödet ändå efter avgjord juridisk process.

Det har blivit tydligt under pandemin att Tillväxtverket har stora brister i sin organisation, i sin tolkning av regler och i sitt arbetssätt. Under tiden går allt fler företag i konkurs, många företagare hamnar i ekonomisk knipa, även privat, och ängslan och oro sprider sig. Inte alla orkar eller har kunskapen att driva överklaganden mot Tillväxtverket, trots att de försökt göra rätt.

Självklart måste kontrollen av fuskande företagare och bedragare vara noggrann, men Tillväxtverket orsakar med sina brister stora problem hos seriösa företag.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att lindra och lösa problemen hos drabbade företag som orsakats av Tillväxtverkets handläggning​?