Fråga 2020/21:2484 Trafikverkets översyn av kriterierna för begreppet riksintresse

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket genomför just nu en remiss på ett förslag om att ta bort eller förändra klassningen av riksintresse från en rad vägar och järnvägssträckor i landet. En av de anläggningar som föreslås få en förändrad status avseende riksintresse är Stångådalsbanan genom Småland och Östergötland. I delar av banans sträckning vill Trafikverket ta bort klassningen som riksintresse. 

Exemplet Stångådalsbanan är en regional del av det nationella järnvägssystemet och tjänar väl som ett exempel på motsvarande förslag till förändringar i andra delar av landet. I dag klassas Stångådalsbanan i hela sin sträckning, från Kalmar till Linköping, som riksintresse för transportinfrastruktur. 

En manöver att i hela eller delar av en trafikanläggning som Stångådalsbanan, eller motsvarande väg/järnväg på annat håll i landet, ta bort den planstatus som ett riksintresse innebär skulle kunna tolkas som att i ett slag slå undan förutsättningar för anläggningens långsiktiga överlevnad. 

Trafikverkets förslag till förändring av riksintressen med koppling till transportinfrastruktur kommer i en tid då kommuner, regioner och näringsliv runt om i landet arbetar för att få till en klimatsmart omställning av transportinfrastrukturen. Det politiska budskapet på alla nivåer lyder att vi ska lyfta flöden av gods och persontransport från överbelastade vägar till järnväg och sjöfart för att på så vis klara att möta både ett ökande transportbehov och högt ställda klimatmål för transportsektorn inför 2030 och 2045. 

Att staten återkommande ser över och omvärderar nyttjandet av begreppet riksintresse är rimligt. Men då skälet till den förändring i att hävda riksintresse som Trafikverket nu genomför baseras på att man gjort en översyn av vilka kriterier som ska styra för hävdande av riksintresse och därvidlag tagit bort kriteriet ”regional betydelse” förvånar. Värdet och den förväntade effekten av de mycket omfattande resurser staten lägger på att investera i och upprätthålla vägar, järnvägar etcetera brukar beskrivas som både lokala/regionala/nationella och landsgränsöverskridande. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern tagit, eller har för avsikt att ta, några initiativ, när det gäller översynen av kriterierna för begreppet riksintresse och kopplingen till regional betydelse för Trafikverkets anläggningar​?