Fråga 2020/21:248 Onödiga dödsfall bland äldre

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

”Hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor i Sverige. Alla, oavsett ålder, har samma rätt till en individuell medicinsk bedömning. Om en viss behandling bedöms medicinskt lämplig ska personen också få den”.

Detta är Lena Hallengrens egna ord om att även gamla i Sverige ska ges samma rätt till vård på lika villkor och enligt en individuell bedömning. Trots det har bland annat både personal och anhöriga bevittnat att beslut om palliativ vård har tagits via telefonen utan att läkare ens träffat den äldre, eller via ett generellt beslut. Palliativ vård är detsamma som vård i livets slutskede och innebär att ingen livsuppehållande vård ges den äldre.

Besluten har i dessa fall alltså inte alls fattats enligt den individuella bedömning som alla människor har rätt till. Besluten har heller inte alls baserats på hälsotillståndet hos var och en. Ett hundratal anhöriga har hittills anmält den bristande vården till IVO (Inspektionen för vård och omsorg); de menar att de inte förstod vad palliativ vård innebar. Beslutet om att sätta in vård i livets slutskede ska tas i samförstånd med anhöriga, vilket också verkar ha brustit.

Nu ökar samhällssmittan på nytt och än har inte granskningarna av hur äldreomsorgen hanterat covid-19 hunnit komma med sina första delrapporter. Dock är det givetvis angeläget att misstag och eventuellt konstaterade felbedömningar om palliativ vård som skett under pandemins första stora utbrott inte återupprepas under en andra våg.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att omgående säkerställa att även äldre personer får en individuell medicinsk bedömning och rätt till livsuppehållande vård?