Fråga 2020/21:2476 Förutsättningarna för elsparkcyklar

av Tobias Andersson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 1 mars 2021 släppte Transportstyrelsen sin slutrapport med slutsatser, förslag och bedömningar rörande behovet av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon. Rapportens förslag och bedömningar har flera syften, däribland att möjliggöra utvecklingen av mer ändamålsenliga och trafiksäkra fordon men också att öka tryggheten för gångtrafikanter.

Bland förslagen återfinns bland annat att ta bort begränsningen på 250 watt av motoreffekten eftersom dagens begränsning bedöms utgöra ett hinder för teknikutveckling och att effektbegränsningarna bland övriga EU-länder ligger mellan 500 och 1 000 watt, alternativt ingen begränsning alls.

Ett borttagande av denna begränsning skulle enligt Transportstyrelsen med andra ord innebära att vi strömlinjeformar regleringarna med vår omvärld, vilket underlättar för såväl konsumenterna som brukar fordonen i olika stater som för de berörda bolagen som tillhandahåller fordonen. Detta samtidigt som man genererar bättre förutsättningar för teknikutveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 
Avser regeringen att gå Transportstyrelsen till mötes och ta bort begräsningen på 250 watt av motoreffekten för dessa fordon?