Fråga 2020/21:2475 Hastighetsbegränsningen för elsparkcyklar

av Tobias Andersson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 1 mars 2021 släppte Transportstyrelsen sin slutrapport med slutsatser, förslag och bedömningar rörande behovet av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon. Rapportens förslag och bedömningar syftar till att bland annat möjliggöra utvecklingen av mer ändamålsenliga och trafiksäkra fordon och till att öka tryggheten för gångtrafikanter.

I rapporten återfinns en internationell analys i vilken det redogörs för de skillnader och likheter som finns när det kommer till regleringar av elsparkcyklar i olika länder. I analysen konstateras bland annat följande: ”I de flesta länderna regleras eldrivna enpersonsfordon som cykel. Få länder har en så låg effektbegränsning för fordonen som Sverige. De flesta har högre, eller ingen alls. Oftast finns inget hjälmkrav, i vissa länder finns en åldersgräns. Denna varierar mellan 12-18 år. De flesta länder har en högre hastighetsbegränsning än Sverige, 25 kilometer i timmen. Hastighetsbegränsningen i Sverige är 20 kilometer i timmen.”

Det finns naturligtvis olika skäl till varför regleringarna skiljer sig åt, och Transportstyrelsen förespråkar att ta bort begränsningen på 250 watt av motoreffekten. Detta eftersom dagens begränsning bedöms utgöra ett hinder för teknikutveckling och för att effektbegränsningarna bland övriga EU-länder ligger mellan 500 och 1 000 watt.

Det går dock även att argumentera för ytterligare en strömlinjeformning med vår omvärld i form av höjd hastighetsbegränsning, från dagens 20 kilometer i timmen till den vanligare hastighetsbegränsningen om 25 kilometer i timmen.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 
Avser regeringen att vidta några åtgärder för att höja hastighetsbegränsningen för elsparkcyklar?