Fråga 2020/21:2471 Utredningen om enklare regler för mikroföretag

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Enligt januariöverenskommelsen skulle utredningen om enklare regler för mikroföretag vara klar, och förändringarna skulle vara genomförda till 2021. I stället har regeringen nu förlängt utredningstiden två gånger, nu senast till den 30 juni 2021 då utredningen ska redovisas. Uppenbart har regeringen och ministern inte planerat och prioriterat dessa frågor tillräckligt för att hinna färdigt i tid, och flyttar nu bara redovisningsdatumet framåt.

Historia:

Regeringen beslutade den 30 april 2020 om kommittédirektiv om enklare regelverk för mikroföretagande och en modernare bokföringslag. Enligt direktiven ska en särskild utredare bland annat analysera och lämna förslag till förenklingar av regelverk som är betungande för mikroföretag. Utredaren ska också se över bokföringslagen i syfte att åstadkomma ett modernt, teknikneutralt och enkelt regelverk som är anpassat till dagens förhållanden.

Uppdraget skulle enligt direktiven redovisas senast den 30 september 2020, men genom ett tilläggsdirektiv som beslutades den 28 september 2020 förlängdes utredningstiden så att uppdraget i stället skulle redovisas senast den 28 februari 2021. Utredningstiden förlängs nu ytterligare för att utredningen ska ges tillräckliga förutsättningar att lämna ett slutbetänkande av god kvalitet. Uppdraget ska nu i stället redovisas till regeringen senast den 30 juni 2021.

Att regeringen nu har låtit både utredningen och därmed också genomförandet av förändringarna tidsmässigt bara glida i väg innebär att regeringen nu kommer att få svårt att få fram dessa nya lagförslag och nödvändiga propositioner i tid innan valet 2022.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När beräknar ministern att det finns en proposition om detta, och när ska det nya regelverket för mikroföretagen träda i kraft?