Fråga 2020/21:2466 Transportbidraget

av Mats Sander (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sedan 1971 har det satsats 350–450 miljoner kronor om året transportbidrag till företag i de fyra nordligaste länen.

Den övergripande slutsatsen i Riksrevisionens granskningsrapport (dnr 3.1.1-2019-1342) är att det är oklart i vilken utsträckning transportbidraget bidrar till att nå avsedda syften och därigenom målet för regional utveckling.

Av granskningens resultat framgår att de faktiska transportkostnadsnackdelarna är oklara. Det är även oklart i vilken utsträckning transportbidraget påverkat företagens förädlingsgrad då bidragets utformning ger begränsade förutsättningar att göra det. I granskningen konstateras också att det finns brister i de underlag som ligger till grund för bidragets utformning.

Mycket tyder på att bidraget endast har haft begränsad påverkan på såväl förädlingsgrad som utveckling av näringslivet i regionerna, något som har yttrats av projektledaren för granskningen i ett pressmeddelande.

Bidragets klimatpåverkan har hittills varken bedömts eller beaktats. Utifrån det klimatmål som riksdagen har beslutat om och OECD:s rekommendationer borde bidragets påverkan på klimatet ha bedömts. Detta har aldrig gjorts.

Riksrevisorn menar att det under årens lopp har kommit ett antal signaler om att transportbidraget är ineffektivt utformat och i värsta fall kontraproduktivt när det gäller klimatpolitiken, och att regeringen borde ha skaffat sig bättre underlag.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av de problem som framkommit i Riksrevisionens rapport?