Fråga 2020/21:2462 Tillgången till läromedel

av Patrick Reslow (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Läromedelsförfattarna har, i brist på officiell statistik, gjort en egen undersökning om hur det ser ut med tillgången till läromedel för elever i svensk skola (Dagens Nyheter Debatt den 5 april 2021). Enligt undersökningen finns det en felaktig uppfattning om att det finns läromedel i alla skolor och i händerna på alla barn. Denna missuppfattning förekommer enligt läromedelsförfattarna även i den pågående Läromedelsutredningen.

Resultatet i läromedelsförfattarnas undersökning är nedslående. Bland annat framgår att 86 procent av lärarna inte anser sig kunna köpa in de läromedel som behövs i undervisningen. När det gäller skolors satsningar på läromedel är det allt från 0 till över 1 500 kronor per elev och läsår med ett snitt på 600 kronor. Mer än var femte skola ligger under 400 kronor per elev och läsår. Det framgår också att det är elever som tillhör familjer med sämre ekonomi som har sämre tillgång till läromedel.

En god tillgång till uppdaterade och aktuella läromedel är en förutsättning för kunskapsutveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern att det är ett problem att svenska elever inte får läromedel i den utsträckning som lärarna önskar, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta?