Fråga 2020/21:2459 Diplomaters rätt till covidtester

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att skyndsamt utöka testningskapaciteten. Tanken har varit att alla med symtom ska kunna erbjudas PCR-testning för påvisande av aktiv infektion samt bistå i att säkerställa adekvat regional smittspårningskapacitet. I flera fall krävs lyckligtvis inte heller symtom, vilket är positivt mot bakgrund av risken med asymtomatisk och presymtomatisk smitta. 

Folkhälsomyndigheten ska även se till att strukturer och flöden för storskalig antikroppstestning för covid-19 finns på plats i närtid i hela landet. Den sedan länge efterlängtade satsningen på testning innebär att det i nuläget inte är aktuellt att prioritera olika grupper för testning, och förhoppningsvis krävs det inte någon prioritering framöver heller.

Eftersom testning bör ses som en oerhört samhällsviktig verksamhet i dagsläget blir det därför en aning märkligt att närapå alla i samhället inkluderas i denna möjlighet, men inte utländska diplomater som är verksamma i Sverige. De tvingas sorgligt nog att själva stå för sin testning, trots att de är en lika aktiv del i det svenska samhället som andra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Varför inkluderas inte ambassadörer eller andra diplomater i den allmänna testningen, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder för att även de ska inkluderas framöver?