Fråga 2020/21:2457 Rapporten från Klimatpolitiska rådet

av Magnus Stuart (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

För en övervägande majoritet av alla oss svenskar är ett konstruktivt och hållbart miljö- och klimatarbetet viktigt och helt avgörande för att vi ska uppnå Sveriges, EU:s och FN:s högt uppsatta klimatmål.

I juni 2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket omfattar nya klimatmål, en klimatlag och inrättandet av Klimatpolitiska rådet. 

Nyligen har Klimatpolitiska rådet lämnat sin årliga rapport, och för tredje året i rad konstaterar rådet att regeringen missar klimatmålen. Enligt rådet behövs bland annat en politik med mer el, utbyggda elnät, laddinfrastruktur och inte minst kortare tillståndsprocesser så att industrin får möjlighet att ställa om snabbare.

Rådet rapporterar vidare att med dagens takt kommer måluppfyllelsen för etappmålen till 2030 och 2040 inte kunna uppnås.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka beslut kommer ministern och regeringen att fatta under 2021 för att Sverige på nytt inte ska missa klimatmålen och samtidigt säkerställa att vi uppnår etappmålen till år 2030 och år 2040?