av Mats Sander (M)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Många svenskar väntar länge på att få tillgång till vård. Den årliga undersökningen International Health Policy Survey, där Sverige deltar tillsammans med tio andra länder, pekar på allvarliga brister. Undersökningen genomfördes under februari till början av mars 2020, alltså till stora delar före coronapandemins utbrott. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ansvarar för den svenska delen av undersökningen.
Samma bild som i tidigare undersökningar upprepas även i år. Sverige är sämst av de elva länderna gällande väntetiderna till vård. Av de svenska patienterna uppgav 70 procent att de fick tid hos en läkare eller sjuksköterska inom sju dagar när de sökte vård. Det är sämst av de elva länderna. Svenska patienter är också de som tycker att det är svårast att få vård på kvällar och helger utan att behöva uppsöka en akutmottagning. Även när det gäller väntetid till specialistvård placerar sig Sverige i bottenskiktet.
Förutom fysiskt lidande, psykisk oro och ekonomiskt negativa effekter påverkar långa väntetider till vården möjligheterna att sköta skolgång och arbete.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att svenskarnas väntetider till vården ska bli betydligt kortare och närma sig väntetiderna i de övriga tio tillfrågade länderna?