av Angelika Bengtsson (SD)
till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Den 10 oktober uppmärksammades det i medier att flera av Sveriges Radios Twitterkonton hade blivit hackade. De berörda kontona släcktes ned när detta uppdagades.
Sveriges Radio har, tillsammans med flera privata och offentliga institutioner och myndigheter, ett särskilt krisberedskapsuppdrag. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan man läsa att ”arbetet med krisberedskap och civilt försvar handlar om att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera kriser och krig”. Av den anledningen är det extra viktigt att säkerställa att ingen otillbörlig kommer åt exempelvis känslig information för att sprida felaktig information som kan göra skada – inte bara skada för befolkningen utan även för att inte skada förtroendet för myndigheten (i det här fallet Sveriges Radio).
Det är oroväckande att Sverige Radios Twitterkonton blev hackade med tanke på deras uppdrag. Det ska inte få hända. Vid det här tillfället kunde budskapet tolkas som inget annat än spam. Men nästa gång kanske budskapet är mer subtilt skrivet och inte ett lika genomskinligt spam. Vid nästa krissituation, om ett konto är hackat, kan människor komma till skada till följd av felaktig utgiven information från en institution som man i första hand ska förlita sig på till följd av dess krisberedskapsuppdrag.
I en alltmer digitaliserad värld blir vi också alltmer sårbara mot hackare och opålitlig infrastruktur. Det är därför av särskild vikt att säkerheten inte prioriteras bort och att rutiner kring detta inte heller glöms bort på grund av oaktsamhet.
Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:
Hur ser Amanda Lind på att flera av Sveriges Radios Twitterkonton blev hackade, och vad avser hon att göra för att säkerställa att institutioner och myndigheter med ett krisberedskapsuppdrag inte attackeras och sprider ut felaktiga uppgifter eller spam?