Fråga 2020/21:2447 Symmetriskapande åtgärder efter bröstcancer

av Mats Sander (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje år får cirka 9 000 personer i Sverige diagnosen bröstcancer. Operation är ofta en del av lösningen för att bli frisk. En tumör som tas bort behöver inte innebära att hela bröstet tas bort. I en majoritet av fallen görs bröstbevarande reduktionsplastik; storleken på patientens bröst minskas och det friska bröstet opereras så att utseendet matchas.

Det är dock inte alla patienter som vill ha bröstrekonstruktion. En del vill i stället skapa symmetri genom att ta bort båda brösten. Patienter har rätt att välja fritt om det inte finns några fysiska hinder. Symmetriskapande i stället för rekonstruktion kan vara ett skäl som får en patient att må bra för att kunna gå vidare efter en påfrestande sjukdomsperiod.

Otydliga riktlinjer i vården kan göra att valmöjligheterna riskerar att inte bli samma för alla. I riktlinjerna för kirurgiska ingrepp vid bröstcancer skrivs det om bröstrekonstruktion och rekonstruktiv kirurgi. Denna formulering kan leda till olika tolkningar som gör att vissa typer av ingrepp förespråkas. En enkel omformulering till symmetriskapande kirurgi skulle kunna vara en lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan ministern överväga att verka för att det sker en omformulering till symmetriskapande kirurgi?