Fråga 2020/21:2443 Avstående från vaccin till förmån för andra länder

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi har nu fått det bekräftat: Sverige ligger efter med vaccineringen mot covid-19 varför målet att vaccinera samtliga vuxna i befolkningen innan halvårsskiftet inte går att nå. Mot bakgrund av att regeringen, precis som vid övrig hantering under pandemin, visar på en tämligen otrolig handlingsförlamning kan vi bara konstatera att detta knappast var ett oväntat besked. Det minsta man kunde förvänta sig var dock att regeringen tog detta på allvar i syfte att rädda så många liv bland befolkningen som möjligt. Det borde ligga i deras intresse att nu göra sitt yttersta för att minska den skada man genom brist på engagemang och uppenbar senfärdighet har orsakat.

Så är dock inte fallet. Bara dagar efter beskedet får vi i stället höra den nye biståndsministern tala om att Sverige bör erbjuda andra länder vaccin – redan innan vår egen befolkning är vaccinerad – av solidaritetsskäl. Han menar att denna uppoffring skulle behövas delvis för att förhindra uppkomsten av nya virusmutationer – som om de inte kunde dyka upp i Sverige som ju kommit att bli en smittohärd. Detta vansinne förvärras av att socialministern tycker att det är rätt att Sverige avstår från 70 000 vaccindoser som i stället, efter EU-beslut, ska gå till andra länder. Frågan man kan ställa sig är hur många svenska liv som socialministern beräknar att denna generositet kostar och varför de kan offras.

Det råder ingen tvekan om att den röda tråden i den röda regeringen än en gång innebär att man sätter andra länders medborgare framför sina egna. Det är ett något bisarrt påstående att vaccination av andra länders riskgrupper skulle hejda mutationer mer än om vi verkade för att snabbt vaccinera en så stor del av den svenska befolkningen som möjligt. Lika bisarrt är det att tro att viruset är ofarligt för dem som inte klassas som riskgrupper, som om långtidscovid inte existerade eller som om restriktioner och smittspridning bland icke-riskgrupper inte påverkade hälsan, ekonomin eller samhällets allmänna välmående. 

En dålig politik under rådande omständigheter kostar i liv och tragiska öden.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Har ministern beräknat effekterna av att Sverige avstår 70 000 vaccindoser och i så fall, vad är resultatet och hur ser ministern generellt på att erbjuda andra länder vaccin innan den svenska befolkningen är vaccinerad?