Fråga 2020/21:2441 Globalt immunitetspassprogram

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kina har enligt uppgifter pressat Världshälsoorganisationen att få driva ett globalt vaccinations- eller immunitetspassprogram mot covid-19. Att Kina önskar ta på sig denna roll är inte särskilt konstigt. De ligger i många avseenden i framkant när det kommer till teknologi och har ett stort intresse av att bli en större global aktör, inte minst avseende kontroll av information och vital infrastruktur. Som första land i världen har de infört en form av viruspass i ett försök att öka de internationella resorna, delvis för att stävja det faktum att turistsektorn minskat omkring 70 procent till följd av pandemin.

Att kunna öka rörelsefriheten genom vaccinations- eller immunitetspass är naturligtvis inte någonting negativt. Det ligger dock i allas intresse att säkerställa att enskilda individers integritet inte skadas samt att känslig information inte hamnar hos fel aktörer. I fallet Kina handlar det om att ett land som övervakar sina egna medborgare i detalj och har blivit världskänt för att rangordna medborgarna i ett socialt kreditsystem. Vidare är det ett land som i en allt större omfattning än tidigare tagit för sig ordentligt globalt, inte minst i fattigare utvecklingsländer. Det finns därför skäl till oro när de önskar leda arbetet med en form av globalt id.

Fyra stora ekonomier i Asien och Stillahavsområdet – USA, Japan, Indien och Australien – har haft ett virtuellt toppmöte för att diskutera ett regionalt samarbete för att bland annat motverka det växande kinesiska ekonomiska inflytandet som följer den kinesiska vaccindiplomati som tycks ta form. Mot bakgrund av detta kan det vara intressant att höra vad utrikesministern har för planer.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på det globala arbetet med vaccinations- eller immunitetspass samt på Sveriges roll i detta, och kan vi förvänta oss att ministern agerar i syfte att säkerställa att ett sådant system inte riskerar att sprida känsliga uppgifter?