Fråga 2020/21:2440 Marknadshandlarnas situation och pandemilagstiftningen

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Marknadshandeln har långa anor och anses ibland vara den äldsta handelsgrenen vi har. Trots att nya handelsmönster har vuxit fram i takt med en tilltagande urbanisering, och trots möjligheten att transportera sig på sätt som förr inte var möjliga, har marknadshandeln följt med i utvecklingen och anpassat sig till det moderna samhället. Marknadshandeln utgör än i denna dag en viktig kugge i besöksnäringen på många platser i vårt land. Den lokala sommar- eller vintermarknaden infaller inte sällan vid en tidpunkt då människor som lämnat ett samhälle eller en bygd reser hem för att besöka marknaden men också för att träffa släkt och vänner som ännu bor kvar.

Marknadshandeln har, i likhet med många andra delar av handeln, drabbats hårt av coronapandemin. I praktiken har näringen som sådan haft ett näringsförbud sedan mars 2020 som en konsekvens av de restriktioner som då infördes med stöd av ordningslagstiftningen.

Att man i det initiala skedet, då kännedomen om hur covid-19 smittar och då någon pandemilagstiftning inte fanns att tillämpa, valde att kraftigt begränsa möjligheterna att bedriva marknadshandel ifrågasätts inte. Att man i dag då Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att smittrisken är mindre utomhus och en mindre fyrkantig lagstiftning i form av pandemilagstiftningen finns på plats fortfarande inte gjort lättnader för torg- och marknadshandeln är däremot inte tillfredställande. Marknadshandeln begränsas alltjämt av tillämpningen av ordningslagstiftningen på ett sätt som i praktiken innebär ett näringsförbud. 

Regeringen har fattat beslut som syftar till att begränsa smittspridningen inom den bofasta handeln genom att begränsa det antal kunder som får besöka en butik baserat på butiksytan. Detta med hjälp av den pandemilagstiftning som riksdagen har beslutat om. Liknande beslut från regeringens sida efterfrågas av Torg- och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening, som ser dyster på framtiden för sina medlemmar om inte detta sker.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur ser regeringen på situationen för torg- och marknadshandeln i spåren av coronapandemin, och vilka initiativ avser regeringen att ta i syfte att ge branschen rimliga och väl avvägda förutsättningar inom ramarna för den pandemilagstiftning som nu är tillämpbar?