Fråga 2020/21:2435 Respekten för mänskliga rättigheter i Iran

av Alexandra Anstrell (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rapporter från Iran visar att den iranska regimen fängslar och torterar sina medborgare. Internationella organisationer som FN och Amnesty rapporterar också att det sker en oroväckande ökning av dödsstraff i Iran. De som blir mest utsatta är kvinnorna. Tidigare i år riktade Javaid Rehman, FN:s särskilda rapportör, skarp kritik mot den höga andelen barnäktenskap och skrev att ”iranska kvinnor behandlas som andra klassens medborgare”.

Kvinnor är bland dem som drabbats mest under regimens förtryck. Det handlar om sharialagar och tvång att bära slöja, de både behandlas som och räknas som andra klassens medborgare, de får inte jobba, de får inte resa utan sin makes tillåtelse och inte ens samlas utan sin makes tillåtelse.

Enligt olika interna källor ska antalet självmord bland unga kvinnor och flickor ha ökat markant den senaste tiden. Då kvinnor inte får jobba, och samtidigt antalet kvinnor som är den enda försörjningsansvariga hemma ökar, har detta lett till ökad prostitution. Dock är även många kvinnor fängslade, och deras situation är ännu sämre än mäns. De har inte ens tillgång till nödvändiga och grundläggande hygienresurser eller medicinska resurser.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att öka respekten för mänskliga rättigheter i Iran, och då särskilt när det gäller kvinnor?