Fråga 2020/21:2430 Stenmård

av Runar Filper (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Ett nytt mårddjur har upptäckts i Sverige, närmare bestämt stenmård i nordöstra Skåne. Den kan orsaka skada i hus, bilar, hönsgårdar med mera.

De djur som har observerats har vid närmare identifikation inte visat sig vara vår svenska skogsmård utan arten stenmård – en art som aldrig tidigare observerats i Sverige. Arten är däremot vanlig i Danmark och nere på den europeiska kontinenten.

Djuret påverkar den biologiska mångfalden och är en stor skadegörare som ytterst drabbar människor, då den söker sig till bilar och hus för att gnaga på elkablar med mera.

Om ingenting görs snart kan det bli väldigt svårt att bli av med den nya arten eftersom den kan sprida sig på kort tid. Stenmården är ännu inte listad som invasiv art av Naturvårdsverket.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:​

Tänker ministern agera för att reducera och utplåna denna invasiva art, för att den inte ska ta plats i den svenska faunan och där påverka den biologiska mångfalden, och tänker statsrådet ge ett uppdrag till Naturvårdsverket att lista stenmården som invasiv art?