Fråga 2020/21:2428 Ansökan om slutförvar och utbyggd kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Arbetet med ett slutförvar för det använda kärnbränslet i Sverige har pågått sedan 1970-talet, då de första geologiska studierna påbörjades för att kartlägga lämpliga platser. Det omfattande arbete som då påbörjades ledde först under 2011 fram till att Svensk Kärnbränslehantering AB lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Östhammars kommun och att bygga ut kapaciteten för mellanlagring av använt kärnbränsle i Oskarshamn.

Ansökan har sedan dess behandlats av mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Då ansökan avser uppförande av kärntekniska anläggningar i Östhammars respektive Oskarshamns kommun har även kommunfullmäktige i respektive kommun hanterat frågan om veto för de olika delarna i slutförvaret.

Det som nu återstår är att regeringen fattar beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken ska beviljas eller inte, ett beslut som bör kunna förväntas ske skyndsamt. Framför allt mot bakgrund av att ärendet beretts under lång tid på ett mycket transparent sätt och där tillstyrkan finns från regeringens egen expertmyndighet. På Miljödepartementet har man även en granskningsgrupp som arbetat med ärendet under flera år.

Trots detta har beskedet från regeringen varit att besked kan inte lämnas för om eller när beslut kommer att fattas. Det man även öppnat för på senare tid är att bryta upp ansökan i två delar, en för slutförvaret och en för mellanlagret i Oskarshamn.

Med anledning av det vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Kan ministern och regeringen utesluta intentionen att dela upp ansökan om slutförvar eller inte?