Fråga 2020/21:242 Konsumentskyddet vid kirurgiska skönhetsbehandlingar

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Nyligen skickade regeringen förslaget om ny lag för estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar på remiss till Lagrådet. Förslaget innehåller många bra delar som kommer att öka skyddet för den enskildes liv och hälsa vid kirurgiska ingrepp och injektionsbehandlingar.

Regeringens förslag innehåller dock inga konsumentpolitiska åtgärder i syfte att klargöra vad som händer om någon vill reklamera ett ingrepp eller en behandling.

I förslaget ingår att när estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar utförs ska patientskadelagen gälla. Den lagen avser dock enbart skador som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård. Precis som remissinstansen Patientskadenämnden framhåller så är det ett problem att i de fall då resultatet av en estetisk behandling inte blir det förväntade kan detta inte anses vara en ersättningsgill skada enligt patientskadelagen. Därför är denna del av förslaget alltför kategorisk och kan missförstås. Här behövs större tydlighet och bättre konsumentskydd.

Detta är av vikt eftersom det förekommer ett stort antal rapporter från kunder som är missnöjda med de i många fall permanenta ingreppen i sina kroppar. Reklamation av ett implantat som placerats i kroppen och som inte hållit måttet är i de flesta fall okomplicerat. Att reklamera ett ingrepp är desto svårare. Av den anledningen behövs tydligare riktlinjer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur avser statsrådet att stärka konsumentskyddet vid kirurgiska ingrepp och injektioner?