Fråga 2020/21:2410 Ändringar rörande platspåseskatten

av Mats Nordberg (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials har utvecklat plastpåsar som enligt företaget självt är nedbrytbara i vanlig hemkompost och kan användas upp till 50 gånger. Ändå drabbas dessa påsar av regeringens plastpåseskatt.

Påsen består av ett egenutvecklat material, för vilket företaget Gaia har ingått som projektpartner i EU:s miljöprogram Life, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom unionen. EU har enligt företaget lagt ned miljontals kronor på utvecklingen av detta material; ändå straffbeskattar regeringen denna miljöanpassade produkt.

Skatten på plastbärkassar infördes i maj 2020 och innebär 3 kronors skatt på bärkassar och 30 öre för varje frukt- och grönsakspåse, plus moms. Kassar för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas omfattas dock inte av skatten.

Efter att skatten på plastbärkassar infördes anpassade företaget sina produkter för flergångsbruk och fick den godkänd av statliga forskningsinstitutet Rise såsom en flergångsbärkasse. Ändå beslutade Skatterättsnämnden i januari 2021 att påsen trots detta ska beskattas.

Att skatten på plastbärkassar inte tar hänsyn till vare sig vad de är tillverkade av eller hur nedbrytbara de är sänder ett mycket olämpligt budskap till svenska företag. Signalen blir ju att bara signalpolitik har betydelse och att det därför inte lönar sig för företagen att ta fram mer miljövänliga produkter.

Regeringen uttalar sig ofta om att Sveriges industripolitik måste gynna utvecklingen av miljövänliga produkter, vilket jag till fullo instämmer i, men en politik av det slag som drabbat utvecklingen av miljövänliga plastpåsar driver i stället produktionen utomlands. Därför är fallet principiellt viktigt. 

Därför är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:​

Ämnar ministern verka för att snarast ändra regelverket för plastpåseskatten så att skatten differentieras, dels beträffande plastens ursprung (andel fossilt respektive förnybart material), dels beträffande produktens nedbrytbarhet?