Fråga 2020/21:2403 Tillväxtverket och korttidsstödet

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Genomgående under pandemin har regeringen varit långsam i såväl framtagning av stödåtgärder till näringslivet som implementering och utbetalning av desamma. Annars livskraftiga bolag som drabbats hårt i kölvattnet av pandemin har vänt sin tilltro till regeringen för att sedan återkommande svikas.

Trots att problematiken varit känd sedan länge och berört flera av stödåtgärderna har lite gjorts för att reda ut det hela. Den 31 mars kunde man läsa om nya problem med korttidsstödet från Tillväxtverket, något bland annat SVT rapporterat om efter avslöjanden i Uppdrag granskning.

Avslöjandet berör allvarliga fel i myndighetens handläggning. Företag som haft rätt till stödet har blivit utan – och de som inte haft rätt kan ha fått pengar ändå. I flertalet domar har förvaltningsrätten konstaterat att Tillväxtverket inte följer lagen, bland annat genom att det använt fel jämförelsemånad.

Detta är inte acceptabelt och något som omgående måste åtgärdas för att garantera en rättssäker prövning av vilka företag som har rätt till korttidsstöd och inte. Delar av näringslivet är fortfarande fruktansvärt ansatta och då är det minsta man kan förvänta sig att regeringen säkerställer att dess myndigheter följer de lagar riksdagen röstat igenom för att stötta näringslivet under denna prövning.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 
Avser ministern att vidta åtgärder för att åtgärda dessa problem och säkerställa att korttidsstödet når fram till de företag som det är avsett för?