Fråga 2020/21:2400 Säkerheten för svensk vindkraft

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Under föregående mandatperiod utredde Statens haverikommission det vindkraftverk som kollapsade på julafton 2015 i Lemnhults vindkraftspark utanför Vetlanda. I slutrapporten från denna utredning lade man fram flera förslag till åtgärder som man ansåg nödvändiga för att förhindra ytterligare olyckor från att ske.

Trots detta har inte säkerheten stärkts sett till det faktiska utfallet, snarare tvärtom. Bara under det gångna året har flera olyckor inträffat:

Med anledning av att ytterligare ett vindkraftverk rasade under hösten ställde jag en skriftlig fråga till Eva Nordmark om vad regeringen avsåg att vidta för åtgärder för att stärka säkerheten vid montering av vindkraftverk och under vindkraftverkens hela livslängd. Hon redogjorde i svaret då för rådande situation men undvek konsekvent att svara på frågan.

I slutet av mars nu i år inträffade ytterligare en olycka i Ersträsk, vilket är den andra på mindre än ett år. Denna gång skadades ett rotorblad på ett av verken som sedan gick av helt.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att marknadskontrollen som utövas är tillräcklig och leder till ett önskat resultat, och avser ministern och regeringen att vidta några ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten för såväl allmänheten som den personal som arbetar med vindkraft?