Fråga 2020/21:2384 Näringsförbud för att begränsa häleriverksamhet

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Ett växande problem för många butiksägare inom till exempel dagligvaruhandel är kriminalitet såsom stölder, hot och våld. Bara under tredje kvartalet 2018 utsattes nästan varannan butik för brott enligt Svensk Handel, och många butiksägare har till och med tröttnat på att anmäla brott. I många fall är också området utanför affären samlingsplats för kriminella där droghandel sker mer eller mindre öppet, vilket gör att många kunder håller sig därifrån.

Väpnade rån och hotfullt beteende mot affärsidkare och personal har på sina håll blivit vardag. Detta särskilt i eller i anslutning till Sveriges allt fler så kallade utanförskapsområden. Många gånger verkar det som att rättssamhället kapitulerat då många kriminella fortsatt kan begå dessa brott trots att deras identitet och deras metoder är mer eller mindre kända.

Det kan handla om stöldräder från organiserade ligor, men det kan också vara personer som stjäl för att finansiera ett missbruk. Det finns dock väloljade strukturer för handel med stöldgods där varor kan stjälas i en butik för att sedan säljas i en närliggande. En upplevd uppgivenhet har på vissa områden brett ut sig och resulterat i vad som i medier beskrivits som en flykt av handlare.

För att få bukt med denna alltmer utbredda problematik kommer ett batteri med förslag att krävas, såväl specifika åtgärder för Sveriges fysiska butiker av olika slag som allmänna straffskärpningar.

Om man på riktigt ska komma åt de professionella stöldligorna krävs krafttag mot hälerinätverken och deras verksamhet. Genom att vidta åtgärder mot dem som befattar sig med stulna varor kan vi även stävja stölderna. Därför föreslår Sverigedemokraterna att företrädare för verksamheter som medvetet befattar sig med stöldgods bör beläggas med näringsförbud.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 
Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, verka för att företrädare för verksamheter som medvetet befattar sig med stöldgods beläggs med näringsförbud?