Fråga 2020/21:2380 Säkrare processer kring skuldärenden

av Angelica Lundberg (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under 2019 ansökte en gäldenär om skuldsanering som omfattade en skuld från 2011 till en man i Göteborg. När skuldsaneringen sedan påbörjades fanns dock inte skulden med. Kronofogdemyndigheten hade skickat ut underrättelsen med krav om att inkomma med uppgifter till fel adress, trots att borgenären meddelat sin nya adress och fått den bekräftad. Skulden blev därför avskriven. Det var ett mänskligt fel som självklart kan uppstå, men med allvarliga konsekvenser.

Hovrätten för Västra Sverige anser att Kronofogdemyndighetens felskickade underrättelse utgör ett grovt rättegångsfel, vilket har inneburit att borgenären gått miste om möjligheten att få sin skuld medtagen i beslutet om skuldsanering, och den har i stället avskrivits. På grund av domen ska ny handläggning ske just i detta ärende. Problemen med att information, fakturor och till och med pengar skickas till fel mottagare är dock en kvarstående större sak som behöver lösning.

Detta väcker frågor om att öka säkerheten i processen kring skuldärenden. En möjlighet för att förbättra processen skulle kunna vara användandet av digital brevlåda eller andra system med personlig legitimering.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur kommer ministern att agera för att höja säkerheten i processen kring skuldärenden?