Fråga 2020/21:2372 Turkiets tillbakadragande från Istanbulkonventionen

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Historien består inte bara i framsteg för mänskligheten, i synnerhet inte för kvinnor och flickor. Mänskligheten drabbas också av bakslag. Det har skett under senaste decennierna i hela Mellanöstern i och med flera islamistiska diktaturers uppkomst.

I Turkiet fanns det för ett par decennier sedan ett hopp, eftersom Turkiet började göra vissa ansträngningar att förbättra läget när det gällde mänskliga rättigheter för minoriteter och kvinnor när landet sökte medlemskap i EU. Men med Erdoğans och hans islamistiska partis maktövertagande har läget alltmer försämrats. Detta gäller i dag särskilt i fråga om mäns våld mot kvinnor. Antalet mord på kvinnor och hedersmord har inte minskat under Erdoğans tid. Under hans tid vid makten har 5 000 kvinnor mördats i landet. Mörkertalet är mycket stort.

Denna utveckling när det gäller kvinnornas situation är vid sidan av behandlingen av oppositionella partier som HDP de avgjort största hindren för att Turkiet ska kunna utvecklas i demokratisk riktning. Istanbulkonventionen för ett par år sedan gav nytt hopp. Den gav ett lagligt skydd till kvinnor och flickor och det gjorde att de upplevde en viss hoppfullhet.

Nu har det inträffat en generalattack mot kvinnors rättigheter Det kan inte betraktas som annat än skandalöst att en stat drar tillbaka sitt undertecknande av en konvention, som man accepterat utan undantag och reservationer och som landets parlament sedan ratificerat. Tillbakadragandet av Istanbulkonventionen innebär i klarspråk att kvinnors rättsliga ställning allvarligt försvagas samtidigt som Turkiet nu kommer att inspirera andra kvinnofientliga krafter i världen, inte minst i Mellanöstern, till fler brott mot kvinnors rättigheter. Den turkiska regimen och dess president som gått ut med den nya kvinnofientliga politiken måste skambeläggas.

Allt detta har skett medan kvinnor i hela Turkiet under många månader protesterat och demonstrerat mot Erdoğans politik vad gäller kvinnors rättigheter. Kvinnornas slagord har bland annat ”Kvinnomord är politiska” och ”Skydda kvinnor, inte våldsutövarna”. Erdoğanregimen uppmuntrar bevarande av gamla patriarkala och religiösa familjestrukturer och traditioner, som ger männen rätt till våld mot kvinnor. Kvinnorna har protesterat och kämpat, för deras säkerhet är allvarligt hotad.

Sverige måste med skärpa fördöma den turkiska regimens avståndstagande från Istanbulkonventionen. Det är ett fruktansvärt bakslag för världens kvinnor. Erdoğanregimen har i ett slag allvarligt försvagat kvinnors situation och gjort sig till alla kvinnors fiende!

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att kalla in den turkiska ambassadören till samtal och att fördöma den turkiska regimens avståndstagande från Istanbulkonventionen?