Fråga 2020/21:2371 En kartläggning av de näringspolitiska insatserna

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den statliga riskkapitalfinansieringen bör i högre grad än vad som nu är fallet prioritera mindre, nystartade tillväxtföretag och överlag styras mot de förkommersiella faserna. Det är samtidigt av vikt att all form av statlig riskkapitalfinansiering följs upp och utvärderas för att det ska gå att säkerställa att de genererar resultat utan att snedvrida konkurrensen på marknaden.

Detta behov förstärks av att ett flertal rapporter påpekat uppenbara brister i diverse offentliga stöd till näringslivet. Tillväxtanalys har i olika rapporter belyst brister på området genom att bland annat kritisera det stora antalet myndigheter som är involverade i administrationen, och vid en särskild granskning av två av Vinnovas stödprogram kunde man inte säkerställa några positiva effekter av stöden.

Mot denna bakgrund fick Tillväxtanalys i uppdrag att ta fram förslag för förbättrade utvärderingsmetoder för näringspolitiken, vilket slutrapporterades 2018. I slutrapporten föreslogs att en översikt, en löpande kartläggning, av näringspolitiska insatser i Sverige tas fram, för att bland annat identifiera överlappning av näringspolitiska insatser.

Detta är välkommet, varför Sverigedemokraterna föreslår att regeringen ska genomföra en sådan översikt och kartläggning av de näringspolitiska insatserna i Sverige.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:


Avser ministern att verka för en kartläggning av de näringspolitiska insatserna?