Fråga 2020/21:2362 Fast läkarkontakt

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I den årliga undersökningen International Health Policy Survey (IHP), som nyligen presenterades, placerar sig Sverige som sämsta land när det gäller tillgången till fast läkarkontakt, vilket bland annat Dagens Samhälle (den 15 mars) rapporterat om. Bara 35 procent av svenskarna som deltagit i undersökningen uppger att de har en ordinarie läkare eller sjuksköterska på sin vårdcentral, vilket kan jämföras med övriga länder i studien, som rapporterar att deras befolkningar till 80–98 procent har en fast läkar- eller sjuksköterskekontakt. 

Att svensk hälso- och sjukvård har stora problem med bristande kontinuitet och tillgänglighet är inga nyheter, men det är tyvärr problem som den nuvarande regeringen inte alls gjort tillräckligt för att åtgärda. Det självklara målet bör vara att alla ska erbjudas en fast vårdkontakt som tryggar kontinuitet, men särskilt viktigt är att prioritera de mest sköra och sjuka patienterna. Moderaterna föreslår därför att regeringen tar fram förslag som innebär att det införs ett system med fast läkare och samordning av ett vårdteam, till en början för de mest sköra och sjuka patienterna – oftast äldre, multisjuka och personer med kroniska sjukdomar. Den fasta läkaren ska ansvara för sina listade patienter och samordna den vård och omsorg som behövs med vårdteam som har multiprofessionella kompetenser. Att känna sin läkare skapar tryggare patienter. Det sistnämnda pekar också Myndigheten för vård- och omsorgsanalys på. De som erbjuds en fast vårdkontakt är nöjdare och har bättre erfarenheter av vården. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för nya åtgärder i syfte att ge fler patienter, och då i synnerhet de mest sköra och sjuka patienterna, en fast läkarkontakt?